Rohovník obecný
Karob se získává z lusků stálezeleného stromu rohovník, který roste ve Středomoří. Jinak je zván také jako svatojánský chléb (podle pověsti přežil svatý Jan na poušti právě díky luskům karobu). Rohovníku nevadí sucho, naopak mu škodí nadbytek vody. Ve své domovině je velmi nenáročný na pěstování. Jeho plody jsou až 30 cm dlouhé tuhé lusky tmavohnědé barvy, obsahují tvrdá hladká semena, které se používají na výrobu lepidla.


Karob
Karob slouží jako nízkokalorické přírodní sladidlo a alternativa čokolády. Mimoto je velmi bohatý na vlákninu a obsahuje nízké množství tuků. Je spojován s jednodušším hubnutím, udržením zdravé váhy, snížením hladiny cukru v krvi a redukcí cholesterolu.
Karob VS Kakao
Na rozdíl od čokolády neobsahuje karob oxaláty. To jsou látky, které na sebe vážou vápník a snižují efektivitu vstřebání vápníku. Karob neobsahuje kofein a je na rozdíl od kakaa sladší, proto není potřeba přidávat cukr. Nutno podotknout, že karob není kakau tolik chuťově podobný. [1]


Zdroj vápníku
Karob slouží jako výborný bezlaktózový zdroj vápníku. Výzkumy ukazují, že jídelníčky bohaté na vápník mohou snížit riziko osteoporózy a zlepšit kontrolu váhy. V karobu je také velké množství železa, mědi, zinku a magnezia. [2]
Cholesterol
Studie uvádí, že karob přispívá ke správnému poměru cholesterolu v krvi. Snižuje totiž obsah LDL – tzv. zlého cholesterolu, který se usazuje na stěnách cév a působí cévní komplikace. Naopak zvyšuje HDL – tzv. dobrý cholesterol, který odnáší tuky zpět do jater, kde se zpracovávají. Tato studie prokázala, že karob může působit jako prevence, ale také pomáhat při léčbě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Tím pádem snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je třeba infarkt, nebo mrtvice. [10,11,12,13]

Možná prevence rakoviny
Podle německých vědců může rohovník pomoci předcházet některým typům rakoviny. Po prozkoumání karobového vlákna našli 24 polyfenolových sloučenin, z nichž 26 % byly flavonoidy, rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi. Obsahoval také významné množství antioxidačních sloučenin myricetin a kvercetin. Vědci se domnívají, že vysoký obsah těchto látek může napomoci prevenci rakoviny. [16]


Vedlejší účinky?
Podle úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je karob schválen pro použití v jídle, lécích a kosmetice. Alergické reakce na karob jsou velmi vzácné. Avšak jako u většiny surovin by se to ani s karobem nemělo přehánět (to platí především pro těhotné ženy), jelikož může způsobovat ztrátu hmotnosti a snížení hladiny cukru v krvi. Lidé, kteří jsou alergičtí na čokoládu a oříšky, na karob většinou nemají reakci. [17]