Stáčený olivový olej

Objednejte si náš extra panenský olivový olej buď v již nalahvované podobě přes sekci Obchod, nebo si přijďte pro stáčený olej přímo k nám! Rádi vám ho stočíme do naší lahve, nebo do lahve, kterou si přinesete. Pro stáčený olej je nutné se předem telefonicky domluvit a poté si ho vyzvednout na naší adrese: Na Pískách 92, Praha 6, 160 00.

+420 605 585 125

Olivy

Náš olej pochází ze severozápadní řecké části Kypru v oblasti Pafosu. Většina oliv odrůdy Koreneiko je pěstována a ručně sbírána místními farmáři v okolí vesnice Peristerona. Následným lisováním za studena vzniká z oliv čistý filtrovaný extra panenský olej, který je ceněný především pro svoji aromatickou vůni a silnou chuť. Extra panenský olivový olej se hodí téměř do každého jídla, od salátu přes polévku až po většinu hlavních chodů. Lidé ve středomořských oblastech nepohrdnou ani lžičce čistého oleje díky jeho zdravotním benefitům.

Olivový olej

Olivový olej se skládá ze 73% z mononenasycených mastných kyselin, stává se tak přírodní surovinou s největším obsahem těchto zdravých kyselin. Studie poukazují, že by tyto kyseliny mohly působit protizánětlivě a snižovat riziko rakoviny. Jsou také odolné vůči vysokým teplotám, a proto se považuje olivový olej jako zdravá varianta na vaření. [1]

Olivový olej obsahuje velké množství vitamínu E a K. Zároveň je naplněný antioxidanty. Tyto antioxidanty jsou biologicky aktivní a mohou snížit riziko chronických onemocnění. Bojují se záněty a pomáhají redukovat výskyt srdečních onemocnění. [2,3]

Lepší funkce mozku

Spojení olivového oleje s prevencí mrtvice se v posledních letech velmi zkoumalo. V obrovské studii na 840 000 lidech se zjistilo, že olivový olej je jediný zdroj nenasyceného tuku, který se pojí se snížením rizika mrtvice a srdečních onemocnění. Další studie se 140 000 lidmi poukázala, že ti, kteří konzumovali olivový olej, měli mnohem nižší riziko mrtvice než ostatní. Olivový olej dokonce zlepšuje funkci našeho mozku. Podle jedné studie na myších by mohl olivový olej působit jako prevence Alzheimerovy choroby. Toto odvětví je však potřeba více prozkoumat. [4,5]

Snížení rizika srdečních onemocnění

Spojení olivového oleje s prevencí mrtvice se v posledních letech velmi zkoumalo. V obrovské studii na 840 000 lidech se zjistilo, že olivový olej je jediný zdroj nenasyceného tuku, který se pojí se snížením rizika mrtvice a srdečních onemocnění. Další studie se 140 000 lidmi poukázala, že ti, kteří konzumovali olivový olej, měli mnohem nižší riziko mrtvice než ostatní. Olivový olej dokonce zlepšuje funkci našeho mozku. Podle jedné studie na myších by mohl olivový olej působit jako prevence Alzheimerovy choroby. Toto odvětví je však potřeba více prozkoumat.[6,7,8,9,10]

Prevence cukrovky

Olivový olej může být velká ochrana proti cukrovce typu 2. Několik studí ukázalo, že olivový olej pomáhá s hodnotou cukru v krvi. Potvrdil to i jeden klinický test na 418 lidech. Dle něj středomořská dieta, která je založená na olivovém oleji, snížila riziko cukrovky typu 2 o 40%. [11,12,13]

Antibakteriální vlastnosti

Olivový olej obsahuje mnoho živin, které mohou omezovat, nebo zabíjet škodlivé bakterie. Jednou z těchto bakterií je Helicobacter pylori. Bakterie, která žije v žaludku a může způsobovat žaludeční vředy a rakovinu. Studie ve zkumavkách ukázala, že panenský olivový olej bojuje proti osmi kmenům této bakterie, z nichž tři jsou rezistentní na antibiotika. Když se poté prováděl výzkum na lidech, zjistilo se, že 30 gramů oleje každý den může zničit tuto bakterii u 10–40% lidí už během dvou týdnů. [14,15,16]